900. jubileum eseménynaptára

900. jubileum eseménynaptára

A jubileum évében Szolnok a társadalmi ünnepségék, tudományos ülések, konferenciák, nemzetközi kiállítások és sportesemények egész sorát rendezte meg.

1974

November

A városi KISZ-Bizottsága kezdeményezésére még 1971-ben indult meg a Szolnok az ifjúságért, az ifjúság Szolnokértmozgalom. A mozgalomhoz számos vállalat és intézmény csatlakozott. A VOLÁN 7. sz. Vállalat fiatal dolgozói is megfogalmazták saját tennivalóikat. Legfontosabbnak a „900 év—90 köbméterakciót tekintették. E mozgalom keretében mintegy 200 gépkocsivezető és más munkakörben dolgozó fiatal 1975 augusztusáig személyenként 90 köbméter földet szállít, többségében a tiszaligeti sportkombinát építéséhez. Emellett játszóterek, parkok földmunkálatainak elvégzését is vállalták. A fiatalok a szállításoknak 1974. november végéig eleget tettek, mintegy 18 ezer köbméter földet szállítottak.

30. Valamennyi szolnoki tanintézet és jelentősebb üzem fiataljai részt vettek a „Ki tud többet a 900 éves Szolnokrólcímű vetélkedőn.

1975

Január

  1. Ünnepi tanácsüléssel köszöntötték a Szolnok 900. jubileumi évének kezdetét.
1975. január 1-jén, éjszaka a Szolnok megyei kórházban született kislány lett a jubiláló város első újszülötte

6. 900 év 900 percben megyei honismereti vetélkedő elődöntője. Szolnok alapításának 900. évfordulója tiszteletére meghirdetett diós vetélkedő a Magyar Rádió szolnoki stúdiója helyszíni adásban közvetítette. A vetélkedőt kérdéseinek összeállításához szükséges teljes anyagot adásról adásra a megyei könyvtár helyismereti gyűjteménye szolgáltatta.

19., 26. A Ganz Villamossági Művek szolnoki gyáregysége adott otthont a 900 éves Szolnok” sakkversenynek, ahol három kategóriában körmérkőzéseken dőlt el, ki nyerte a bajnoki címet.

23.  Tömpe István, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, államtitkár, az Állami Rádió és Televízió Bizottság elnöke Szolnokra togatott. Felkereste a szolnoki Városi Tanácsot, ahol Sándor László, a városi pártbizottság eltitkára és Kukri Béla tanácselnök üdvözölte őt és felkérte az államtitkárt a Szolnok alapításának 900 éves évfordulójára rendezenünnepségsorozat egyik védnökének. Tömpe István a kérést elfogadta.

27. Országos Filmharmónia I. kamarabérleti hangversenyén fellépett Onczay Csaba és Varga Csilla a Városi Tanács dísztermében.

***

Február

1. Szolnokon a Szigligeti Színházban megnyitották az Országos Mezőgazdasági Könyvhónapot.

1-2. 900 éves Szolnok teremlabdarúgó bajnokság a szolnoki Gábor Áron laktanyában.

7. A Tiszamenti Vegyiművek művelődési otthonában ködő amatőr fotószakkör hangosított dia-sorozatot szített a 900 éves Szolnokról, amelyet levetítettek a Mátyás király úti iskola tanulóinak. A tananyaghoz és az úttörőpróbákhoz jól hasznosítható 40 perces műsort az iskola tanulói nagy tetszéssel fogadták.

Múlt és jövő. Fotó: Csík Ferenc

7. A Magyar Teleívzió Hazai esték című vetélkedő-sorozatában a több mint ezer éves Esztergom és a kilencszáz éves Szolnok, illetve az egri és a nyíregyházi tanárképző iskola csapata mérkőzött meg egymással.

8. A  felszabadulás 30. és Szolnok fennállásának 900. évfordulója tiszteletére a szolnoki Koltói úti Testnevelési Tagozatos Általános Iskola ünnepi dísztornáján a rendező iskolán kívül a városi sportiskola szakosztályai és a Mátyás Király Úti Általános Iskola első osztályosai is szerepeltek

8-9. A „900 éves Szolnok” tömegsportversenysorozat keretében teremkézilabdázók csaptak össze.

23. A ,,900 éves Szolnok” tömegsportversenysorozat asztalitenisz versenyét a Kilián Repülő Műszaki Főiskola tornacsarnokában rendezték meg.

25. Általános iskolai tanulóknak gyermekrajz- pályázatot, az általános iskolák felsőtagozatosainak és középiskolásoknak pedig irodalmi pályázatot hirdetett a jászberényi Városi Tanács V. B. művelődésügyi osztálya hazánk felszabadulásának 30. és Szolnok 900. évfordulója tiszteletére.

Szolnok megyei Néplap, 1975.02.26.

***

Március

„Munkásportrék” címmel országos amatőrfilm pályázatot hirdetett Szolnok 900. jubileuma alkalmából a Vasutas Szakszervezet Központi Vezetősége, a KISZ Központi Bizottsága, valamint Szolnok megye és Szolnok város művelődési szervei.

Megjelent Bálintné Hegyes Júlia szerkesztésében Szolnok helyismereti bibliográfiája címmel a megyei könyvtár helyismereti munkájának első jelentősebb kiadványa. Hasznos és nélkülözhetetlen segítséget nyújtva mindazoknak, akik a 900 éves város múltja és jelene iránt érdeklődnek.

Szolnok megyei Néplap, 1975.03.06.

7. A 25 éves szakmunkásképzés tiszteletére szakmunkástanuló napokat rendezett a KISZ megyei bizottsága, a szakszervezetek megyei tanácsa, a megyei tanács V. B. művelődésügyi osztálya és a megye valamennyi szakmunkásképző intézete. A hétnapos rendezvénysorozat első eseménye a szakmunkástanulók Szolnokon megtartott megyei jubileumi vetélkedője volt. A 900 éves város tiszteletére meghirdetett vetélkedőn 13 csoport indult. Az első két helyezést a 605-ös számú, a
3.
helyezést a 633-as számú szakmunkásképző intézet csapata nyerte.

8. E napon került forgalomba a Szolnok város 900 jubileumára emlékezte5 forintos címlet, amelyet a Szolnoki Galériában tartott országos bélyegkiállításon mutattak be.

Damjanich János Múzeum

Vertel József tervrajza alapján az új kiadás a Tisza partjáról mutatja be a város emlékeinek és új épületeinek körvonalait. A jobb alsó sarokban Szolnok címerét láthatjuk. Szolnokon március 1-től az év végéig a levelek százezreit díszítette a város fennállásának 900. évfordulóját hirdető bélyegző.

9. 1974-ben a Szolnoki MÁV Sportegyesület a 900 éves Szolnok tiszteletére vándordíját ajánlott fel, amelyet akkor a Debreceni VSC csapata nyert el. Az 1975 tavaszán szervezett versenyen a MÁV sportcsarnokban meglepetésre az újjászervezett szolnoki csapat került ki győztesen.

9. Az Ifjú Gárda szolnoki parancsnoksága szervezésében mintegy kétszáz fiatal kerékpáros emléktúrát tett a Zagyva partján levő Malomzugba, az 1849-es szolnoki csata egyik színhelyére. A fiatalok nagygyűlésen Szolnok 900. évfordulójáról is megemlékeztek, ahol Tabák Lajos, az SZMT elnöke mondott ünnepi beszédet. A gyűlést követő műsorban fellépett Dinnyés zsef és Nagy Tibor pol-beat énekes.

14—22. Országos sajtókiállítás. Helye: megyei tanács díszterme.

15—16. Magyar éremgyűjtők IV. kiállítása és vándorgyűlése. Helye: Szolnoki Galéria.

15—21. Megyei diáknapok művészeti bemutatói, Vándor Sándor ifjúmunkás énekkari szemle bemutatója.

22-23. A Vízügy-Dózsa 900 éves jubileumi tornáján négy csapat (a Bp. Spartacus, a BVSC, az Egri Dózsa és a Szolnoki Dózsa) szállt vízbe a Damjanich uszodában.

23.  A megyei kézilabda szakszövetség 900 éves Szolnok” jubileumi férfi-női tornája.

24.  Hazánk felszabadulásának 30. és Szolnok város 900. évfordulója tiszteletére rendezett megyei rádiós vetélkedő zárórendezvényének adott otthont a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központ.

Szolnok megyei Néplap, 1975.03.25.

A Vásárhelyi Pál Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola négy város közgazdasági, illetve négy megye kereskedelmi szakközépiskoláinak részvételével szaktárgyi versenyt rendezett. A közgazdasági verseny után a 900 éves Szolnokról szerzett ismereteikből is vetélkedtek a résztvevők.

29. A Beloiannisz úti Általános Iskola nyelvi laboratóriumában kiállítás nyílt a tanulók munkáiból. A kiállítás felszabadulásunk 30. évfordulóját, Szolnok 900 éves jubileumát és az orosz nyelv oktatásának negyedszázadát köszöntötte.

Szolnok megyei Néplap, 1975.03.22.

***

Április

3. Iskolanapokat szervezett Szolnok 900. évfordulójára a Délibáb Utcai Általános Iskola igazgatósága, szülői munkaközössége és az úttörőcsapat. A rendezvénysorozaton nyílt tanítási órák, úttörővetélkedők voltak, kiállítást rendeztek és a 14 éveseknek ünnepélyesen átadták a személyi igazolványokat.

3-12.  Szolnok megyei pedagógiai hetek. Korszerű eszközök, új kísérletek a pedagógiai munka szolgálatában.

Szolnok megyei Néplap, 1975.04.25.

3—4. A Vándor Sándor munkás és ifjúmunkás énekkari szemlén több neves énekkar mellett egy walesi bányászkórus is részt vett. Balázs Árpád Jubileumi kantátáját a Kodály Kórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar adta elő a Szigligeti Színházban.

4. A kulturális Munkásénekkarok megyei bemutatója a MÁV Járműjavító művelődési központjában.

Ifjúmunkás Kórusok és Pávakörök megyei bemutatója a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központ Komarov termében.

4—20. Megyei gyermekrajz-pályázat a Verseghy Könyvtárban.

7. A Szolnok Megyei Egészségnevelési Csoport az Egészségügyi világnap alkalmából szakmai napot szervezett, melyen dr. Rudani Ottó tartott ünnepi előadást a védőoltások jelentőségéről.

8. Szolnok város története a honfoglalástól napjainkig címmel új várostörténeti állandó kiállítás nyílt. Szolnok 900 éves történetének dokumentumait mutatta be a Damjanich János Múzeum.

8-10. Anyag- és készletgazdálkodási konferencia a Szolnok megyei műszaki hetek keretében. Az anyag- és készlet- gazdálkodás korszerűsítése kérdéseinek, a számítógépes technika alkalmazásának megvitató előadásoknak a Szigligeti Színház adott otthont.

16-17. XV. Országos Mezőgazdasági Gépesítési Tanácskozás a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központban.

19. Koncz Zsuzsa és a Koral együttes lépett fel a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központban.

21. A városi tanács dísztermében Egyed Ferenc orgona-zongora estjét hallgathatták meg a zene barátai.  A dzsesszkoncert teljes bevételét a 900 éves ros tanácsának ajánlották fel a közreműködő művészek.

23-26. Szolnok megyei pedagógiai napok. Nevelési-oktatási eredmények összegezése, korszerű pedagógiai módszerek, eljárások és kísérletek tapasztalatainak közreadása.

Szolnok megyei Néplap, 1975.04.24.

24. Pedagógus Képzőművészeti Kiállítás a Szigligeti Színházban.

26. A városi tanács egyesített egészségügyi intézményeinek parodontológiai szakrendelő intézetébe látogatott a Magyar Fogorvosok Egyesületének vezetősége, dr. Tóth Károly professzor, az egyesület elnökének vezetésével, valamint a pécsi, a szegedi, a debreceni, a budapesti fogászati klinika vezető professzorai, szakemberei. A Tisza Szállóban rendezett találkozón városi és a megyei tanács egészségügyi osztályának képviselői is részt vettek.

26. Tiszántúli megyék pedagógus énekkarainak találkozója a Vegyipari Szakközépiskolában.

***

Május

1-31. A XI. Nyári Úttörő Olimpia megyei döntőit Szolnokon rendezték meg.

3—5. Katonai főiskolák országos fesztiválja a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán, majd gálaest a Szigligeti Színházban.

5.  Megyei gondozóintézeti vezetők országos értekezlete. Tudományos ülés Guszmann József születése 100. évfordulója alkalmából a Tüdőkórházban

10. A Helyközi Távbeszélő Igazgatóság szolnoki üzeme a város 900. évfordulójának a tiszteletére ankétot rendezett a Tisza Antal úti munkásőr klubban. Az ankéten Szarvas Sándor, a HTI igazgatója előadást tartott a vezetékes hírközlés 30 évéről és jövőjéről, a megyében várható fejlesztésről.

14. Vendéglátóipari közgazdászok és üzemgazdászok szakmai szimpóziuma a  Hotel Pelikánban.

16—18. Jubileumi országos néptánc fesztivál. Néptáncsoportok országos művészeti versenye, új kompozíciók bemutatói a Szigligeti Színházban. A zsűri elnöke dr. Körtvélyes Géza, a Magyar Táncművészek Szövetségének titkára volt. A Ságvári Művelődési Központban a fesztiválon részt vevő zenekarok közreműködésével este táncházat is tartottak. Másnap szakmai tanácskozással folytatódott a fesztivál rendezvénysorozata, majd két egymást követő este került sor a gálaműsorokra. A Szolnok jubileuma alkalmából alapított 12 ezer forinttal járó  Jász-kun díjat a szolnoki Tisza Táncegyüttes nyerte meg, Tímár Sándor Jászkun táncok című kompozíciójának bemutatásával.

19-20. Várostörténeti konferencia kezdődött a városi tanács, a Magyar Történelmi Társulat, a Szolnok megyei múzeumok igazgatósága és a TIT Szolnok megyei szervezete rendezésében. A háromnapos rendezvénysorozat két központi témája: Szolnok szerepe a magyar hadtörténelemben, illetve a magyar gazdaság fejlődésében. Az ünnepélyes megnyitót követően hat referátumra került sor: Szántó Imre, a szegedi József Attila Tudományegyetem tanára „Szolnok az 1552. évi török hadjáratban”, Urbán Aladár, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem docense pedig „Szolnok 1948—49-ben” címmel tartott előadást. Liptai Ervin, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója, Gellért Tibor, a Hadtörténeti Intézet munkatársa, Boros József, az MTA Történelemtudományi Intézetének főmunkatársa és Nagy Lajos, a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola tanára lépett a mikrofonhoz. A négy előadás címe: Szolnok 1919-ben; A magyar hadirepülés 1919-ben; Szolnok 1944-ben és Huszonöt éves a Kilián Repülő Műszaki iskola. Másnap két előadás hangzott el, mindkettő a gazdasági fejlődés témakörében. A vitát Ránki György, az MTA Történelemtudományi Intézetének igazgatóhelyettese foglalta össze, majd Szabolcs Ottó mondott zárszót. 

21-22. A Rákóczi úti Általános Iskola iskola- és úttörőnapokat rendezett a város 900. évfordulójának tiszteletére. Az iskola- és úttörőnapok kiemelkedő eseménye a kisdobos- és úttörőavatás volt.

Rákóczi úti Általános Iskola. Verseghy Ferenc Könyvtár gyűjteményéből

22.  Megnyílt „A szolnoki művészet Pettenkofentől Fényes Adolfigcímű kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria, a Szolnoki Galéria és az Österreichische Galerie anyagaiból rendezett dr. Bodnár Éva művészettörténész. Az ünnepélyes megnyitón Demeter Sándor, a Kulturális Kapcsolatok Intézetének elnökhelyettese, Pogány Ö. Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria igazgatója, valamint dr. Phil. Hubert Adolf, az Österreichische Galeri főigazgató-helyettese mondott beszédet.

22-23. Tiszántúli vasutas orvosok V. tudományos értekezlete a MÁV kórház és rendelőintézetben. Közel 40 előadás hangzott el a csaknem ugyanennyi orvosi szakterület elméleti, gyakorlati tapasztalatáról a szakmai nyilvánosság előtt.

25—26. IV. Szolnoki Szimfonikus Zenekari Fesztivál. Szimfonikus zenekarok országos bemutató hangversenyei, új zenekari művek bemutatója a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központban. A bemutatón a békéscsabai, az egri, a kecskeméti, a szabolcsi, a szolnoki és a budapesti I. István Gimnázium szimfonikus zenekara vett részt.

Szolnok megyei Néplap, 1975.05.27.

27. A Damjanich János Múzeum földszinti kiállítótermében nyílt meg a város történelmét bemutató kiállítás.

29.- június 28. Az Osztrák Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Galéria közös kiállítása a Szolnoki Galériában.

29—30. Szolnokon tartották meg a TIT VI. Országos Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Vándorgyűlését.

31. Jubileumi sportünnepély: tömegtorna-, dísztorna-bemutatók, nemzetközi sportversenyek, jubileumi sportkupák döntői zajlottak a Tiszaligeti stadionban.

1973-ban hirdették meg a 900 év – 9 kispálya mozgalmat, amelynek keretében Szolnokon kilenc kisebb sportolásra alkalmas helyet alakítottak ki a lakóövezetekben 1975 végéig.

***

Június

1. Ünnepi Könyvhét országos vidéki megnyitója és irodalmi műsor a Szigligeti Színházban. A díszünnepségen az elnökségben foglalt helyet dr. Marczali László kulturális miniszterhelyettes, Illés Endre Kossuth-díjas író, a Szépirodalmi Könyvkiadó Vállalat igazgatója, a Magyar Írók Szövetsége titkárságának tagja, dr. Majoros roly, a megyei pártbizottság titkára, dr. Hegedűs Lajos, a megyei tanács elnöke. Az irodalmi műsorban Bánffy György, Csernus Mariann, Papp Zoltán és Tímár Éva színművészek, valamint a szolnoki ÁFÉSZ Kodály Kórusa és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar szerepelt.

I. Országos salakmotor-bajnokság csapatversenyét tartották a Mátyás király úti pályán.

4—6. XVII. Orvos—gyógyszerésznapok és Nemzetközi orvosi-műszer kiállítás. A Tiszamenti Vegyiművek Művelődési Otthonában tarott gyógyszerész színpóziumon a megyében folyó egészségügyi tudományos kutató munkával és az országos eredményekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. A rangos esemény bevezetőjeként nemzetközi orvosi műszer- és készülék bemutatót rendezett az OMKER a Megyei Tanács dísztermében.

7-8. Országos Szövetkezeti Dalos Találkozó. Szövetkezeti kórusok találkozója és hangversenye a Ságvári Endre megyei Művelődési Központban és a Tiszaparti Gimnáziumban.  A „Magyar tájak kórusai köszöntik a 900 éves Szolnokot” hangversenyekre Karcag, Mezőtúr, Tiszaföldvár és Jászberény városokban is sor került.

Szolnok megyei Néplap, 1975.06.10.

8—18. Szolnoki festészeti triennálé. Képzőművészeti kiállítás az „Ember és munka, Ember és család, Ember és környezet” országos pályázat anyagából a Szolnoki Galériában.

11. A jubileumi kulturális hetekre Szolnokra érkezett drezdai „Neus Chor” a Városi Tanács dísztermében adott hangversenyt a 900 éves város tiszteletére.

Szolnok megyei Néplap, 1975.06.14.

17-19.  XIV. Országos Közgazdász Vándorgyűlés a Magyar Közgazdasági Társaság, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság, a TIT Közgazdasági Választmánya és Szolnok megye szervezetei  rendezésében. A vándorgyűlés központi előadásának címe: Gazdasági fejlettség, gazdasági szerkezet, a külgazdaság új jelenségei.

Az előadó: dr. Faluvégi Lajos pénzügyminiszter. Az ülés elnöke dr. Csikós Nagy Béla államtitkár, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke volt.  A szekcióüléseken a központi előadás témáját vitatták meg. A három szekció elnökei: dr. Bognár József,az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének igazgatója, dr. Trethon Ferenc pénzügyminiszter-helyettes és dr. Romany Pál, a KB ipari-, mezőgazdasági és közlekedési osztályának vezetője.

Szolnok megyei Néplap, 1975.06.18.

20. A béke és barátság hónap zárórendezvényére  a Volán 7. sz. Vállalat szolnoki műhelycsarnokában került sor.

Szolnok megyei Néplap, 1975.06.

21-22. Bányász és olajbányász fúvószenekarok találkozója a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központi szabadtéri színpadán.

A szolnoki MHSZ-Olajbányász fúvószenekar. Szolnok megyei Néplap, 1975.06.24.

A zenekarok a Kossuth térről indulva a városon végig nemzetközi és magyar indulókat fújva vonultak a Felszabadulási emlékműhöz. A színes felvonulást sok szolnoki tapsolta meg. A díszhangverseny a Megyei Művelődési Központban a bányász ünnepi harsonák megszólaltatásával kezdődött. A koncerten elhangzott többek között a Szolnok 900 éves évfordulójára íródott „Jászkunsági Rapszódia” című vószenekari alkotás. Farkas Tamás művét a dorogi, a tatabányai és az oroszlányi zenekarok szólaltatták meg az ősbemutatón, amelyen Kiss József karnagy vezényelt.

23. A Híd irodalmi színpad, a Tisza táncegyüttes, valamint a Kodály Kórus közös műsorban lépett fel, s a rendezvény teljes bevételét a megyeszékhelynek adta.

23.  Átadták Szolnok új filmszínházát. Az észt testvérvárosról, Tallinnról elnevezett mozit közel 13 millió forintos beruházással építtette a Szolnok megyei Moziüzemi Vállalat. A kivitelező az Építési és Szerelőipari Vállalat volt. Az épületben a 224 négyezetméter alapterületű nézőtéren kívül előcsarnok, ruhatár és büfé kapott helyet. A nézőtéren 340 piros műbőrrel borított széket helyeztek el. A vetítővásznat, amely 10 méter széles és 4,5 méter magas, kék függöny takarta. A vetítés teljesen automatizált volt, a levegő mérsékletét légkondicionáló berendezés szabályozta. 

Tallinn Filmszínház. Fotó: Dombi Gábor gyűjteményéből

A megnyitón Tallinn várja önt, a Dalosünnep Tallinnban című észt, valamint a 900 éves Szolnok és az Új színek városa című, a megyeszékhelyről szóló vidfilmeket mutatták be. 

30. Barátság napja. Testvérvárosok, járások, rosok, szolnoki baráti körök küldöttségeinek fogadása, baráti találkozók, sport- és kulturális bemutatók. Az érkezőket a cibakházi fúvószenekar üdvözölte, majd átadták a „900 éves Szolnokért’’ kitüntető plaketteket. A jubiláló várost a járások és a városok művészeti csoportjai köszöntötték. A Vörös Csillag moziban bemutatták a Szolnokról készült filmeket. Befejezésként a résztvevők megnézték a tiszaligeti sportversenyeket.

Szolnok megyei Néplap, 1975.07.03.

30. A városi testnevelési sportfelügyelőség és a városi kerékpáros szövetség rendezésében zajlott le az egész napos 900éves Szolnok” jubileumi, országos kerékpárosverseny. Tizenhárom egyesület hatvanhárom versenyzője állt rajthoz a felnőtt és ifjúsági korosztályban.

Júniusban a Szolnok városi tömegsportbizottság rendezésben három héten át zajlottak a TITÁSZ Verseghy úti pályáján a 900 éves Szolnok” versenysorozat röplabda és kézilabda mérkőzései.

***

Július

5-6. Országos Vasutas Eszperantó Találkozót rendeztek Szolnokon a 900 éves jubileum tiszteletére mintegy kétszáz vasutas eszperantista részvételével.

6. A megyeszékhely 900 éves fennállásának tiszteletére a megyei úszó szakszövetség Damjanich Kupa” versenyt rendezett a Damjanich uszodában.

11-13. 900 éves Szolnok” Országos Evezős Verseny. A Magyar Népköztársaság 1975. évi országos vidéki felnőtt, ifjúsági, serdülő egyéni és csapat kajak-kenu bajnokságának városunk adott otthont.

12. Az Országos Vasutasnap szolnoki ünnepségén adták át a szolnoki személypályaudvart. Az ünnepség keretében új vasúti tiszteket avattak, és sor került az alkalomhoz kapcsolódó aktuális kulturális- és sportműsorra is.

18—20. Vegyipari irodalmi színpadok II. országos találkozóján négy együttes vett részt a Tiszamenti Vegyiművek művelődési házában. A Fővárosi Gázművek művelődési házának aquincumi stúdiója egy dokumentumdrámát és egy tréfát mutatott be. Az első témája az öngyilkosság, a másodiké pedig a reprezentáció; a százhalombattai Villon irodalmi színpad műsorán ezúttal egy szatirikus játék szerepelt. A kazincbarcikaiak Visszapillantó című összeállításának műfaja „társadalmi groteszk”. A házigazda Híd együttes bemutatója munkásfiatalok számára készült, s a rendező Varga Károly ajánlása szerint társadalmi jelenségeket feszegetettvitaindító szándékkal.

19. IV. Papíripari Sportnapok. A Szolnokon sorra kerülő vetélkedőnek az adott rangot, hogy a Szolnoki Papírgyár alapításának 40., a város alapításának pedig a 900. évfordulója alkalmából rendezték meg.

24.—augusztus 4. Nemzetközi ifjúsági barátság verseny. Nemzetközi ifjúsági kosárlabda torna a Tiszaligeti sportcsarnokban.

27. A Magyar Autóklub Szolnok megyei Szervezete, a Megyei Közlekedésbiztonsági Tanács és a VOLÁN 7. sz. Vállalat jászberényi gokart szakosztályai rendezésében Szolnok 900 éves jubileuma tiszteletére, a közlekedésbiztonsági napok keretében országos meghívásos gokart versenyre került sor. E sportág Szolnokon most első alkalommal mutatkozott be a közönség előtt. A versenyt a Szántó körút és Kassai út térségében kijelölt mintegy 700 m-es pályán bonyolították le. A résztvevők II.—III. osztályú és ifjúsági kategóriákban rték össze tudásukat. Az egyéni rom első helyezett kategóriánként tiszteletdíjat kapott. A 900 éves Szolnok ros” nagydíjáért pedig 20 rös csapatversenyt rendeztek.

Autó-Motor, 1975.09.06.


Délután 16 órakor ünnepélyes keretek között adták át a város sportolóinak és sportbarátainak a sportcsarnokot. Az Ifjúsági Barátság Verseny (IBV) kosárlabdázói mérték össze erejüket, majd ezt követően bajnoki mérkőzést vívott Magyarország és Csehszlovákia csapata.

29.—augusztus 3. Tudományos ülés a szocialista gyógyszerészet 25. évfordulója alkalmából a Városi Tanács dísztermében, valamint gyógyszertörténeti kiállítás a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központban.

A szakmai konferenciát dr. Szeghy Gergelyné megyei főgyógyszerész és Végh Antal professzor, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnökhelyettese nyitotta meg. A 25 éves jubileum alkalmából Gáli Mihályt, a megyei Gyógyszertár Vállalat igazgatóját áldozatos és kiváló munkájáért az Elnöki Tanács a Munka Érdemrend ezüst fokozatával tüntette ki. Az Egészségügy Kiváló Dolgozója kitüntetést kapta Borsányi Jánosné, ifj Gáli Mihály, Hunya Zoltánné, Majtényi Györgyné, Varga Lajosné és Zombori Magdolna.

***

A „900 ÉVES SZOLNOK” felirattal 3,7 millió forint értékű árut hozott forgalomba a megyeszékhely jubileumára a Szolnok megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat.

Az emblémás árukat állandó jellegű boltjaikban és a jubileumi rendezvényeken ideiglenesen felállított pavilonokban árusították.

***

Augusztus

1-10. Szolnok megyei ipari kiállítás és árubemutató. Szolnok megye iparának és élelmiszergazdaságának első reprezentatív bemutatója volt a Tisza-parti rosrészben, ahol a több mint 150 kiállító termékeinek legjavát vonultatták fel. Nagy sikere volt a kiállításon a bemutatott újítók tárlatának is, amelyen 19 vállalat 54 sikeres ötletét vonultatták fel és 83 kiváló újítót ismertettek meg a közönséggel.

Szolnok megyei Néplap, 1975.07.30.

3. A 900. évforduló tiszteletére Szolnokon rendezték meg a tiszthelyettesi iskolák végzős hallgatóinak összevont avatását a Kossuth téren.

Szolnok megyei Néplap, 1975.08.05.

7—8. Szolnoki Erdészeti és Faipari napoknak adott otthont a Városi Tanács díszterme.

7-10. II. Országos Munkásportrék Amatőrfilm-fesztiválra nevezett alkotásokat mutattak be a Mini Klubban és a Tallinn Filmszínházban.

8-10. I. Nemzetközi Olajbányász Kézilabda Kupa a Tiszaligeti Stadionban.

8—15. „Munkás- portrék” II. amatőr filmfesztivál a Vörös Csillag Filmszínházban, a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központban és a MÁV Járműjavító művelődési központjában.

9-11. A közalkalmazottak országos természetjáró találkozójának helyszíne Szolnok, a 900 éves jubileumát ünneplő város volt, ahol az idelátogatók a helyi nevezetességekkel ismerkedtek meg.

13-20. A VI. Országos Ifjú Gárda Seregszemléjén az ország összes megyéiből hétszázötven fiatal vett részt a különböző versenyeken és ismerkedtek megyénk, valamint Szolnok nevezetességeivel.

19.  Leleplezték a jubileumi emlékművet, Gyurcsek Ferenc szobrászművész alkotását, majd ünnepi tanácsülésen adták át a Pro Urbe dijakat és a 900 éves Szolnokért” emlékplaketteket.

Szolnok megyei Néplap, 1975.08.20.

A jubileumi tanácsülésen hárman kapták meg a városért végzett munkájuk elismeréséül a Pro Urbe díjat: dr. Polónyi Szűcs Lajos, a Szolnok Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat igazgatója, özvegy Kovács Jánosné, a bölcsődei felvételi bizottság elnöke és Tóth János, a megyei pártbizottság titkára.

Sor került a 900 éves Szolnok” című filmtrilógia ősbemutatójára a Vörös Csillag Filmszínházban.

Új ABC-áruházat kaptak a Réz utca és a környék lakói. Dr. Szabó Árpád, a Szolnok megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója mondott ünnepi beszédet, majd a szalag átvágása után Bácsi József, a városi tanács termelés- és ellátásfelügyeleti osztályának vezetője adta át a boltot a vásárlóknak. A 600 négyzetméter alapterületű ABC-áruház 10 nap alatt készült el, mintegy 6 millió forint költséggel. A 900nevet viselő új áruház a lakosság ellátása mellett úgynevezett tanbolti funkciót is betöltött.

A megyeszékhelyen az ABC-n kívül elkészült egy étterem és egy bisztró is, valamint felújították az Árkád eszpresszót. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat dolgozói vállalták a Nemzeti Étterem átalakítását, és új néven Nemzeti Tallinn Étterem nyitották ki augusztusban. A Tallinn teremben négy üvegvitrint is elhelyeztek, amelyekben a tallinni ipar- és népművészet legszebb munkáit mutatták be. A tejipari vállalattal szemben levő 6-os italbolt helyén Aranykorsó néven új bisztrót avattak és új pompájában várta a vendégeket az Árkád eszpresszó is.

Jubileumi tiszai vízikarnevál, fény és hangjáték a 900. évforduló jegyében. A Komarov teremben gazdag program várta a gyerekeket, az ifjúsági parkban két humorista lépett pódiumra: Brachfeld Siegfried és Radványi Barna. A Tisza-parti sétányon ugyanekkor térzene volt, majd népi együttesek szórakoztatták a közönséget. Ezután az ejtőernyősök ugrottak a Tiszába, őket követte a vízi felvonulás, melyet három zászlós hajó nyitott. Aztán a sportolók és a sporthorgászok következtek, később pedig a motorcsónakosok. A nagy méretű vízidekorációk különösen érdekesek voltak. Az első hat hajó dekorációja Szolnok múltját idézte. A karnevál a hagyományoknak megfelelően tűzijátékkal folytatódott. Este még zenés-táncos műsor várta a fiatalokat az ifjúsági parkban, a Pelikán Szálló előtt pedig utcabál volt. A két rendezvényen az Integrál, illetve a Wastaps együttes játszott.

Szolnok megyei Néplap, 1975.08.22.

28. A Népi Iparművészeti és Háziipari Vállalat rendezésében nyílt meg a Szolnoki Galériában a Szolnok megye és az Alföld népi iparművészetét bemutató kiállítás.

A szívet-lelket gyönyörködtető tárlat anyagát Kaposvári Gyula, a Szolnok megyei zeumok igazgatója ismertette a jelentős számban összegyűlt közönségnek. A kiállító háziipari szövetkezetek között örömmel üdvözölhették  a mezőtúri fazekasokat, a res kunsági hímzést gazdagon variáló karcagi szövetkezetet, a kisújszállási szövetkezet termékeit.

Mellettük Kántor Sándor több bemutatóról ismert munkáit, a hódmezővásárhelyi Mónus testvérek kerámiáit, debreceni, hevesi szőtteseket.

Ezzel a kiállítással a Népművészeti és Háziipari Vállalat a népi kultúra terjesztését, tetszetős formában vamegismertetését is vállalta és a 900 éves Szolnokot kívánta köszönteni ezzel a színes bemutatóval.

 

29. A Szövetkezeti Ifjúsági Klubok IV. Tiszántúli Találkozója volt a tiszaligeti KISZ-táborban, ahol a környező megyék mintegy nyolcvan fiatalját fogadták a vendéglátók . 

***

Szeptember

9. Az Országos Erdészeti Egyesület gazdaságtani szakosztályának nemzetközi erdészeti gazdaságtani kollokviuma Szolnokon ült össze. A tanácskozás témája a fa szerepe a jövő nyersanyag- és energiagazdaságában volt.

Erdőgazdálkodás és Faipar, 1975.11.

13-14. Szolnok 900 éves országos minősítő kajak-kenu versenyre került sor Szolnokon. Ismét benépesült a Holt-Tisza versenypálya, ahol tizenöt szakosztály versenyzői szálltak hajóba.

Szolnok megyei Néplap,1975.09.19.

14. A Szolnoki Galériában nyílt meg a Szolnok Megyei Vadászati és Vadgazdálkodási Kiállítás

Forrás: Nimród 1975.10.

A Szolnoki Galériában rendezték meg a Damjanich Múzeum néprajzi gyűjtőmunkájának 25 éve című kiállítást.

18-19. A megyei tanács nagytermében megkezdte kétnapos munkáját a III. országos városépítési tanácskozás, melyet a Magyar Urbanisztikai Társaság rendezett a Szolnok megyei és a városi tanács közreműködésével. Dr. Perényi Imre egyetemi tanár bevezető előadásában az elmúlt harminc év városépítést tekintette át. A konferenciához kapcsolódva urbanisztikai tárgyú filmeket vetítettek a Tallinn Filmszínházban.

19-20. A Magyar Agrártudományi Egyesület Talajtani Társaság vándorgyűlését a 900 éves Szolnokon rendezték meg.

 

23. Az Alföldi Olajipari KISZ-bizottság volt a házigazdája az öt napon át tartó VIII. olajipari ifjúsági találkozónak. Az Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt üzemeinek fiataljai ezúttal Szolnokon, a Tiszaligetben adtak egymásnak randevút. Százhúsz KISZ-fiatalt hívtak meg és vártak az ország minden tájáról a gazdag programú seregszemlére.

26. A Fertőző Betegségek Orvosainak Társasága a szolnoki Hetényi Géza Kórház fertőző osztályának a közreműködésével vándorgyűlést rendezett a Tiszamenti Vegyiművek művelődési zában. A Szolnok 900. évfordulójára szervezett országos vándorgyűlést dr. Pápay Dénes, a megyei tanács egészségügyi osztályának vezetője nyitotta meg. A társaságnál hagyomány, hogy vidéken tartja üléseit. Nem csak a 900 éves jubileum miatt választották Szolnokot, hanem mert a szolnoki kórház fertőző osztálya a legjobbak közé tartozik, és aktívan bekapcsolódik a társaság munkájába. A 23 előadásból ötöt szolnoki szakemberek tartottak.

27-28. XII. Tiszaligeti Napok keretében ezernél több fiatal sorakozott fel a Tiszaligeti Sportkombinát edzőpályáján. A tiszaligeti események kedves színfoltja volt  a KRESZ-parkban megtartott ünnepség. Léder László alezredes, a Szolnoki Városi Járási Rendőrkapitányság vezetője átadta a város úttörőinek a felújított KRESZ-parkot, majd átnyújtotta az OKBT által hirdetett gyermekrajzpályázat Szolnok megyei nyerteseinek díjait.

A női és férfi kispályás labdarúgó, a kézi- és röplabda villámtorna küzdelmei, az összetett honvédelmi, a járőr és az akadályverseny után este medencebállal ünnepeltek a versenyzők.

Szolnok megyei Néplap, 1975.09.30.

***

Október

1—15. Középfokú iskolák országos ökölvívó bajnoksága a Tiszaligeti sportcsarnokban. Szolnok fennállásának 900. és a szocialista szakmunkásképzés 25. évfordulója tiszteletére a megyeszékhelyen rendezték meg a Szakmunkástanulók I. Országos Ökölvívó Bajnokságát.

10-12. A Polgári Védelem Országos Parancsnoksága és a Magyar Szocialista Munkáspárt Polgári Védelmi Bizottsága az 1970—75-ös kiképzési ciklus befejezésével, a polgári védelem megalakulásának 25. évfordulója alkalmából jubileumi versenyt hirdetett. Az országos döntőt pedig a 900 éves fennállását ünneplő Szolnokon tartották meg.

Szolnok megyei Néplap, 1975.09.20.

11. A Kilián György Repülő Műszaki Főiskola tornacsarnokában a megyei cselgáncs szakszövetség országos I. osztályú felnőtt és ifjúsági versenyt szervezett. A „900 éves Szolnok” kupáért 16 egyesület szállt harcba. 

14-31. 900 éves Szolnok” Nemzetközi sakknagymester-verseny a Megyei Tanács dísztermében.

Magyar Sakkélet, 1975.12.

 

16-17. A VOLÁN Tröszt a Pelikán Szálló különtermében rendezte meg a darabáru szállítással foglalkozó országos értekezletét  19 megye szakembereinek részvételével.

17. Az IBUSZ szakembereinek VIII. Országos Találkozója a 900 éves Szolnokon. A városba érkezett mintegy kétszáz vendég már az első napon gazdag programon vett részt.

26. A „Ki a legügyesebb gépkocsivezető?” elnevezésű autósügyességi verseny országos döntőjét Szolnokon rendezték meg. A Kun Béla körúton szállt versenybe az ország különböző részeiből érkező száznál több induló. A Szolnok megyeiek jó felkészültségét dicséri, hogy öt kategóriából négy első helyet elhódítottak. Nőknél a kunhegyesi Tóth Sándorné, háromszoros bajnok, a Hajdú Kupa védője győzött. A többi kategória győztese:, 600 kcm: Kovács Kálmán (Kisújszállás), 1000 kcm: Bencsik István (Szolnok), 1300 kcm: Sárközi György (Jászberény), 1300 kcm felett: Deme Tibor (Miskolc). A Szolnok Városi Tanács legeredményesebb versenyzőnek felajánlott nagydíját Kovács Kálmán kapta.

Szolnok megyei Néplap, 1975.10.28.

30. A tanácsok megalakulásának 25. évfordulója tiszteletére ünnepi ülést tartott a szolnoki rosi Tanács. Ez alkalomból a 900 éves Szolnok díszplakettjét adták át Barta Lászlónak, Ragó Józsefnek, Pintér Dezsőnek, Bajtai Károlynak, Kapás Rezsőnek és Csoma Kálmánnak. A 25 éves áldozatos tanácstagi munka elismeréseként többen megkapták Szolnok város díszes rézkarcalbumát.

Rozanits Tibor: A szolnoki vár

31. – november 2. A Tiszaligeti sportcsarnokban bonyolította le a megyei asztalitenisz szakszövetség — a ros 900 éves jubileuma tiszteletére — a Tisza Kupa I. osztályú felnőtt és ifjúsági női-férfi ranglista versenyét.

***

November

4. Az Abonyi Úti Általános Iskolában vándorzászló átadási ünnepséget rendeztek.  Az MSZMP Szolnok Városi Bizottsága a 900 éves Szolnokért legeredményesebben dolgozó úttörőcsapatnak korábban vándorzászlót alapított, amelyet eddig az Újvárosi Általános Iskolában őriztek. A zászlót most az Abonyi úti iskola úttörői kapták meg.

7. Ezen a napon avatták fel ünnepélyes csapatgyűlésen a szolnoki Bajcsy-Zsilinszky Úti Általános Iskola tanulói új gyakorlótermüket.

10. A Szolnok Városi Tanács V. B. testnevelési és sportfelügyelőségének tömegsportbizottsága a Városi Tanács dísztermében rendezte meg a három éve tartó 900 éves Szolnok jubileumi versenysorozat díjkiosztó ünnepségét, amelyen értékelték a munkahelyi spartakiád és a „Mindenki sorompóba” háztömbök közötti kispályás labdarúgó-bajnokságot.

Szolnok megyei Néplap, 1975.11.13.

10. A Leningrádi Filharmonikusok hangversenye Szolnokon. A maradandó élményt nyújtó est végén városunk nevében a városi tanács művelődésügyi osztályának vezetője meleg, baráti szavakkal köszöntötte a szovjet művészeket, majd virágcsokrok kíséretében átnyújtotta a 900 éves város emlékplakettjét. A hengversenyen Csajkovszkij VI. szimfóniája, Mozart B- dúr zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia című zenekari szvitje hangzott el előadásukban. A zenekari est szólistája Elisza Virszaladze, a fiatal, tehetséges grúz zongoraművésznő volt.

21. A szolnoki Bartók Béla Zeneiskola és a Kassai Úti Ének- Zene tagozatú Általános Iskola növendékei adtak hangversenyt Szolnok évfordulójának tiszteletére a Tiszaparti Gimnázium aulájában. A növendékhangverseny műsorban huszonnyolc ének és hangszeres szám szerepelt.

25.  Az évfordutiszteletére a Zeneiskola tanári hangversenyt rendezett a városi tanács dísztermében. A hangverseny műsorát többnyire a nagy barokk mester, Vivaldi, illetve Chopin és Britten műveiből állították össze. A műsor első számaként Benedek Sándor mutatott be két tételt Vivaldi d-moll fagottversenyéből Labáth Valéria zongorakíséretével. Ezután Vivaldi d-moll kettősversenye hangzott el Nagy Katalin, dr. Fekete Imréné (hegedű) és Lenért Attiláné (zongora) előadásában. Britten Átváltozások című kompozícióját, az Ovidius versére írt hat rövid kis darabot adta elő Egyed József (oboa) és Labáth Valéria (vers). A szünet után Vivaldi h-moll szextettjét hallhatta a közönség, melyet Mezriczky Lajosné, dr. Fekete Imréné, Nagy Katalin, Fancsali Oldamerné (hegedű), Czeglédi Zoltán (gordonka) és Labáth Valéria (zongora) adott elő. A koncert Chopin cisz-moll Nocturne-jével rult, melyet a szinte minden számban szereplő Labáth Valéria játszott. 

26. A Tisza Szálló különtermében kezdődött meg a KGST Gépipari Állandó Bizottsága szerszám- és szerszámgépipari szekciójának soros ülése.

***

December

4-6. Az Országos Friss Antal Zeneiskolai Gordonkaversenynek adott otthont a megyeszékhely. A Szigligeti Színházban Péter Miklós, a Művelődésügyi Minisztérium főelőadójának megnyitó szavai után ünnepi díszhangverseny köszöntötte a zeneiskolák képviselőit. A döntőbe jutott 37 növendék közül a zsűri messzemenő körültekintéssel minden szempontot figyelembe véve választotta ki a verseny első hat helyezettjét mind a négy korcsoportban.

8. A Magyar Eszperantó Szövetség szolnoki területi bizottsága az elmúlt években országos elismerést váltott ki a nyelv ismeretével és békemozgalmi munkájával. Különösen sokat tett a bizottság a város 900. jubileuma alkalmából. Munkájuk elismeréseként az Országos Béketanács elnöksége nevében dr. Magyari József, az OB képviselője a szolnoki Barátság klubban megtartott eszperantó békeülésen béke emlékplakettet és oklevelet adott át Szabó Józsefnek, a MESZ szolnoki területi bizottsága titkárának.

12. A Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetsége a Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalattal közösen szervezte meg a X. Mestervacsorát a szolnoki Pelikán Hotelben. A mesterszakácsok és cukrászok délelőtt 11-kor állták a főzőedények mellé. Este mutatták be a háromféle menü fogásait. Az erre alkolmra alakult brigádok egy menü hét fogását alkották meg közösen. A tizenöt kiváló szakember a jubiláló megyeszékhely emblémájával díszítőt plakettet kapott munkájáért.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük